Έπεσε η αυλαία του 5ου μαθητικού φεστιβάλ αρχαίου δράματος του Δήμου Αχαρνών

Με τις απονομές επαίνων στα σχολεία από τον Δήμαρχο Σπύρο Βρεττό και την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Χριστίνα Κατσανδρή ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου, το 5ο μαθητικό φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του Δήμου Αχαρνών και του «ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ» που πραγματοποιήθηκε επί επτά ολόκληρες ημέρες, στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Μάριος Δημήτριος Σουλούκος».

Επτά ημέρες πολιτισμού και τέχνης, εξωστρέφειας και πνευματικής ανάτασης, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον χιλίων και πλέον θεατών, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 15 εξαιρετικές μαθητικές θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος από 250 μαθητές/τριες και φιλοξενήθηκαν συνολικά 24 σχολεία από τις Αχαρνές, την Καλλιθέα, την Κηφισιά, τον Βύρωνα, το Άργος, τους Αγίους Θεοδώρους, τα Γιαννιτσά και την Κόρινθο. Ένα σημαντικό μαθητικό φεστιβάλ για τις Αχαρνές που υλοποιήθηκε με το σχεδιασμό των τμημάτων Αρχαιολογίας & Ιστορικής έρευνας και Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς και με την αμέριστη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής καθώς και του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» το οποίο συμμετείχε με την έκθεση «Ηλέκτρες του Κόσμου».

Το 5ο μαθητικό φεστιβάλ αρχαίου δράματος διέθετε ένα άρτια επιμελημένο και εξαιρετικό  πρόγραμμα, με θεατρικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος αλλά και την έκθεση κόμικς «Ηλέκτρες του Κόσμου» του ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», σε συνδυασμό με δημιουργικά εργαστήρια κόμικς για τους μαθητές σχολείων των Αχαρνών. Ο ενθουσιασμός εκπαιδευτικών και μαθητών, το επταήμερο που διήρκησαν οι παραστάσεις, αποτέλεσε την καλύτερη επιβράβευση για τους διοργανωτές και τους εθελοντές που βοήθησαν ουσιαστικά στη διεξαγωγή του φεστιβάλ.

Ουσιαστική ήταν, επίσης, η συμβολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής η οποία κάνει σημαντική δουλειά για τη διάσωση και προβολή των αρχαιοτήτων της περιοχής. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Χριστίνα Μερκούρη παρευρέθηκε στην έναρξη του μαθητικού φεστιβάλ και παρέθεσε ένα σύντομο αλλά περιεκτικό ιστορικό των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών, όπως και τις εργασίες που έχουν δρομολογηθεί, σε συνεργασία με τον Δήμο, για την πλήρη αποκάλυψή του. Εξίσου σημαντική ήταν η συμβολή της επιμελήτριας της έκθεσης «Ηλέκτρες του κόσμου», του ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», Καλλιόπης Λιαδή.

Την εκδήλωση λήξης παρακολούθησαν και πήραν τον λόγο για έναν σύντομο χαιρετισμό: ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπυρίδων Βρεττός, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Χριστίνα Κατσανδρή, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας και διευθυντής της Σύγχρονης Παιδείας, Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Αχαρνών, Απόστολος Σεμένογλου, η προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας, Ελένη Κασσωτάκη και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Νικόλαος Τσουκλίδης, ο οποίος είχε και τον συντονισμό του προγράμματος. Έπαινοι απονεμήθηκαν τόσο στους εθελοντές του Επισκηνίου, στους εθελοντές φοιτητές του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, στους εθελοντές αρχαιολόγους, που βοήθησαν σημαντικά στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, όσο και στους μαθητές των σχολείων και στις σχολικές μονάδες, που συμμετείχαν (παραστάσεις- έκθεση κόμικς).

Συμμετείχαν 8 σχολεία των Αχαρνών σε θεατρικές παραστάσεις :

 1. 1ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
 2. 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
 3. 14ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
 4. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
 5. 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΧΑΡΝΩΝ
 6. 1ο ΕΠΑΛ ΑΧΑΡΝΩΝ
 7. 2ο ΕΠΑΛ ΑΧΑΡΝΩΝ
 8. 3ο ΕΠΑΛ ΑΧΑΡΝΩΝ

Σχολεία εκτός των Αχαρνών με τη σειρά εμφάνισης:

 1. Καλλιτεχνικό σχολείο Αργολίδας
 2. 13ο Γυμνάσιο Καλλιθέας
 3. 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών «Κύριλλος και Μεθόδιος»
 4. 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Θεοδώρων
 5. 2ο Γυμνάσιο Κηφισιάς
 6. Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία

Σχολεία που συμμετείχαν με οπτικοακουστικό υλικό:

 1. 3ο ΕΠΑΛ Αχαρνών
 2. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου
 3.  Ειδικό Γυμνάσιο Ηρακλείου Κρήτης
 4. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Γυμνάσιο Λύκειο)

Όμιλος Θεάτρου

 1. 6ο Γυμνάσιο Αχαρνών

Σχολεία που συμμετείχαν στην έκθεση «Ηλέκτρες του Κόσμου»:

 1. Δημοτικό Σχολείο Νοσοκομείου  Παίδων Παναγιώτη και Αγλαϊας Κυριακού.
 2. 5ο ΓΕΛ Αχαρνών
 3. 4ο ΓΕΛ Αχαρνών
 4. Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Αχαρνών
 5. 6ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών
 6. 9ο Γυμνάσιο Αχαρνών
 7. 10ο Γυμνάσιο Αχαρνών
 8. 14ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών
 9. 8ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών
 10. 6ο Γυμνάσιο Αχαρνών
 11. 4ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών

Στην ξενάγηση της έκθεσης «Ηλέκτρες του Κόσμου» και στο δημιουργικό εργαστήριο κόμικς συμμετείχαν οι καλλιτέχνες: Γεωργία Καλογεροπούλου,  Κάλλη Ντολτσέτη, Δημήτρης Chevet και Δημήτρης Παπούλιας. 

Αν θελετε να εγγραφείτε παρακαλω κλείστε τη θέση σας ΕΔΩ